Původní a mnohem dokonalejší recept na pečené maso, ze kterého jsem vycházela, pochází od Jany Florentýny Zatloukalové, autorky skvělého online kuchařského blogu Kuchařka pro dceru. Na jejich stránkách najdete také vymazlený postup na omáčku k tomuto masu.
Svou verzi receptu na pečené maso jsem sepsala pouze pro zjednodušení. Celý podrobný recept najdete na autorčiném webu: https://www.kucharkaprodceru.cz/veprova-pecene-recept/
- Nejdříve maso svážu provázkem tak, aby z něj byl co nejpevnější soudek a svázané maso osolím a opepřím ze všech stran.
- Na oleji na prudko opeču celé maso z každé strany 3 minuty, aby se zatáhlo. Potom snížím plamen pod pánví.
- Ve výpeku osmažím cibuli (většinou dvě až čtyři, podle množství masa) nakrájenou na větší kousky nebo měsíčky.
- Do pekáče naskládám kosti odřezané z masa (nejčastěji kupuji kotletu i s kostí, kterou potom odříznu), zasypu cibulí s výpekem a na kosti položím maso tak, aby pod ním byla mezera.
- Pod maso (na cibuli a do mezery) naliju vývar, víno nebo vodu. Tekutina by se neměla dotýkat masa.
- Peču a v polovině času pečení maso otočím. Nic víc. Délku pečení přizpůsobím typu a váze masa. Zatím mám odzkoušeno:
- hovězí plec při 160°C
- 750g 2 hodiny
- vepřová kotleta při 120°C
- 800g 1 hodina
- 1200g 1,5 hodin
- 1500g 2 hodiny
Přesně po této době je maso upečené tak akorát, pěkně šťavnaté vevnitř a lehce hnědé na povrchu.
Maso vytáhnu a výpek s cibulí přeliju do hrnce, rozehřeju a po převaření rozmixuju ponorným mixérem. Není potřeba dochucovat.